Referat fra FFS-treff i Årjäng 16.04.2016

Referat fra FFS-treff i Årjäng

Lørdag 16. april 2016

 

I år var det region Akershus øst/Østfold/Utlandet som arrangerte treff for 43 deltakere. Vi ble møtt med kaffe/te og rundstykker i Travrestauranten på Årjäng travbane.

Liza Johansson ønsket velkommen til treffet, og orienterte om dagens program.

Det ble laget en fin utstilling av produkter som var laget av deltagerne.

 

                    

 

 Bilde 2 til nettside.jpg

                                     

11.15 - 12.30 Britha Molvig: "Sauer og ull til fell og garn"

 Bilde 5 til nettside.jpg

Dagens hovedforedragsholder, Britha Molvig fra Skedsmokorset åpnet treffet med å fortelle om ”Sauer og ull til fell og garn”. Hun mente sauer og nordmenn hører sammen. Vi fikk informasjon om forskjellige saueraser, om dekkhår og bunnhår og bruksområder for dette.

Det ble vist masse produkter av garn og feller.

Hun fortalte om når vi fikk best ull til garn og når vi fikk best pels til fell. For å få best skinn var det best med høstslakt. Tidlig vårslakt ga ikke bra skinn. Vi fikk også innføring i kløfaktoren for de forskjellige garn og ull. Kløgrensa ligger på 28 my. Garn fra blæsesauen tovet veldig bra fortalte hun.

Hillesvåg selger nålefilt som kan farges. Superwashgarnet er ikke av norsk ull.

Hun fortalte også at hun hadde farget med rødskivekanelslørsopp, bare hatter, på grått garn fra grå trøndersau og fargen ble dyp lilla. Soppfarging av garn med farge gir altså spennende fargekombinasjoner.

                          

 Bilde 8 til nettside.jpg

 

 Bilde 9 til nettside.jpg

  Bilde 7 tilnettside.jpg

 

 

Etter Britha Molvigs foredrag var det tid for varm lunsj i restauranten.

 

13.45 - 14.15 Christina Ekelund fra Kyrkerud folkehøgskole forteller om hva vi kan gjøre med ull, hvordan vi kan eksperimentere med vår kulturarv og om hvordan ull-akademiet på Kyrkerud arbeider med alt dette.

Christina Ekelund fortalte om Ull-akademiet på skolen, de hadde helgekurs og hjemmeoppgaver, tre kurs hver termin.

Utsagnet: "Vi kan gjøre hva som helst med ull" ble godt bevist med alle temaene de hadde i disse kursene og produktene som vi fikk se. Det var fjær, fototrykk på ull, fottøy, smykker, klær, masker, bilder, skulpturer, ja utallige kreasjoner i ull.

Elevene fikk utdelt ull i primærfargene i tillegg til hvit og svart, og måtte blande primærfargene for å få de andre fargene.

De eksperimenterte mye og med mange kombinasjoner, bl.a. med ull i keramikk, når dette ble brent, brant ullen opp og det ga spennende uttrykk.

 Bilde 10 til nettside.jpg

 

14.15 - 14.45 Medlemmenes "5-minutter"

 

 • Gry Handberg fortalte om fellesprosjektet som skal stilles ut i Canada til høsten, på det Internasjonale fargesopptreffet. Utvalget i FFS ber om "Smykker laget av soppfarget materiale", her er det bare å bruke fantasien! Produktene sendes til Grete Hollerud, Vikersundveien 341, 3533 Tyristrand, senest 15/9-16.
  Hun informerte også om at neste års FFS-treff blir i Oslo 1/4-17.

 

 • Jørn Jørgensen presentert sitt "Registreringsskjema for resultater av fargeforsøk". Det er et skjema i Excel som vil være nyttig for alle fargere, der en kan legge inn og dele sine resultater av farging. Videreutvikling av skjemaet kan f.eks være en link til foto av fargen, og det kan legges ut på hjemmesiden vår. Det kom forslag om at utvalget i FFS sender dette skjemaet til medlemmene.

 • Barbro Wingård fortalte om sine erfaringer med "Tryck på skinnfäll med färg från svamp". Gode resultater med farge av gulrandkjuke og rødskivekanelslørsopp. Hun koker ut soppen, heller det ut i små eller større "kopper", der tørker det inn. Når det skal brukes, helles det på litt vann og "akrylmediet"(kjøpt på Clas Ohlson), bruker en rulle av svamp og overfører fargen til trykkblokkene. Hun bruker både ferdig blokker og lager sine egne. Med dette akrylmediet sitter fargen på skinnfellen, uten dette, forsvinner fargen.

Bilde 11 til nettside.jpg

 

 • Berit Knai Johansen fortalte om "Soppfarging av lingarn - resultater", et vellykket kurs for 14 dager siden, i beising og farging av lingarn. Det resulterte i 23 fargeprøver, og Berit hadde også farget stoff i lin som ble vist. Linen ble vasket med spesialsåpe i 80 grader, beiset med alunacetat, enda bedre resultat med beising i 2 omganger med tørking mellom, andre metoder kan brukes, men det er mer tidkrevende. Sopper som ble brukt er blodrød kanelslørsopp, rødskive-hatter, fløyelspluggsopp (med jern i fargebadet), gråkjuke, kanelkjuke, gulrandkjuke (med og uten jern), fagerbrunpigg, pelskjuke og det ble farget med laven korkje. Laven farget lingarnet lilla og rødt, ved ulike pH på vannet.

 Bilde 12 til nettside.jpg

 

15.00- 15.30 Foreningssaker ved Ruth Solem.

Refererte hva som har skjedd i utvalget siden FFS-treff i 2015, årsmelding o.a. er lagt ut på hjemmesiden vår.

 • Utprøving av beising med og uten vinsten, hvilken virkning det har for fargen på ullgarnet, og på lysektheten.
 • Utprøving av beising av lingarn
 • Workshop med soppfarging av garn i CEMM i Portugal 2015.

 

Planer for 2016:

 • Beising og farging av lin på Wøyen gård (i beg. av april 2016).
 • Kurs i soppfarging på Wøyen gård i august/september.
 • Fellesprosjektet som deltagerne tar med seg til Canada, internasjonalt fargesopptreff.

 

Valg av nye medlemmer til utvalget og av regionskontakter.

 • På valg er Lillemor Torkelsen og Ruth Solem.
 • Ruth Solem ønsker ikke gjenvalg. Inger Walker er forespurt og ble enstemmig valgt for 2 år.
 • Lillemor Torkelsen kan ta gjenvalg, og ble enstemmig valgt for 2 år.
 • Av regionskontaktene ønsket ikke Anne Messenlien for Hedemark/Oppland gjenvalg, Astri Schjellungen er foreslått som ny kontakt og ble enstemmig valgt.

Inger Walker, regionskontakt for Oslo/Akershus vest går ut fordi hun går inn i utvalget, og Toril Deildok er foreslått som ny kontakt og ble enstemmig valgt.

Alle andre kontakter tar gjenvalg.

 

Historisk oppstilling over FFS-treffene ble vist, regionen som "står for tur" til å arrangere neste års treff kunne ikke påta seg det, så da gikk turen til regionen Oslo/Akershus vest.

FFS-treff for 2017 avholdes 1.april.

 

15.30 - 16.00 Liza Johansson presenterer sin nye bok om soppigment og soppapir

 • Hun har eksperimentert fra 1990 til 2016, og resultatene er nedskrevet og skal sendes til trykking i mai i år.
 • Hun arbeidet som kunstner og ville prøve ut soppfargene. Pigmenter ble kokt, spart i fryser, fargen blandet med vodka, trukket ut farge uten koking, testet ulike ferdige bindemidler, latt fargen tørke inn. Også laget fargestifter.
 • Fargeekthet er testet, ingen stor forskjell etter hvordan fargen er laget.
 • Ulike typer papir er testet, sopp-papir er bra til sopp-pigmenter.
 • Boka skal også vise mange eksempler på papir laget av ulike sopper og kjuker.

 

 

Avslutning og hjemreise.