Om nytteveksttreff

Indre Fosen Foto: Tore Morkemo

Nytteveksttreff 2018

Trondheim sopp- og nyttevekstforening inviterer til Nytteveksttreff 2018 ved Fosen folkehøgskole i Rissa like nord for Trondheim. Nytteveksttreffet vil ha fokus på ville vekster, tang, tare og annet godt fra standsona, og arbeidsgruppene vil bl.a. jobbe med fermentering, te og smaksetting av sprit, sukker, salt, eddik og olje. Rune Tangen vil presentere krydder og urter til dram, og Trond Svendgård fra Flying Culinary Circus  vil bl.a. presentere boken sin "Plukk selv".

Trond Svendgård Foto: Per Heimly

Trond Svendgård Foto: Per Heimly 

Ytterligere detaljer og påmelding via deltager.no.

Måltid av ville matplanter.

Nytteveksttreffet 2017

- Til matfatet fra eng, skog og fjære

Oslo og omegn sopp- og nyttevekstforening inviterer i pinsehelgen 2/6-5/6 til matlagingsverksted med fokus på ville vekster. Her skal alle være med å lage spennende mat av det vi finner. Vi har invitert noen av de flinkeste håndverkerne vi vet om for at vi skal få eksperimentere med nye metoder for å bruke ville vekster.

Helgens hovedverter er Magnus Støre og Kristin Nielsen. Begge er ambassadører for ville matvekster i Oslos kulinariske verden. De kommer ut med boken Håndplukk rett før Nytteveksttreffet. Filosofien deres er å gå ut i naturen, se hva du finner og inkludere det i et måltid når man kommer tilbake. Da er det nyttig å ha noen grunnleggende teknikker og oppskrifter for hånden, slik at nyttevekstene får skinne. Dette er utgangspunktet for middagene på lørdag og søndag.

Vi har lagt opp dagene slik at vi er ute i naturen og finner vekster på formiddagen. Edle Catharina Norman, forfatter av Norges spiselige planter og bær og som har levert nyttevekster til restauranter som Maaemo og flere andre, har hovedansvaret for å legge opp turene. Vekstene tilberedes i grupper på ettermiddagen. Og til sist får vi smake på fruktene av dagens arbeid. Det blir praktisk deltagelse for alle gjennom hele prosessen.

Her er noen av arbeidsgruppene vi har planlagt:

  • Matlaging med Magnus Slagsvold Støre fra Svinepels.no og Kristin Randulff Nielsen som er villmatkonsulent for kokker og kokebokforfatter. Les A-Magasinets artikkel om Magnus.
  • Ville vekster i cocktailglasset med Halvor Digernes fra Fuglen.
  • Fermentering av blader til te med Anna-Elise Torkelsen fra OOSN.
  • Konservering og fermentering med villmatkunsteren Rita Amundsen fra no.
  • Tang og tare i maten med Anne-Lise og Bjørn Viken fra Ting med Tang.
  • Ville vekster i øl med Oslo Amatørbryggerlaug
  • Uttrekk av krydder og urter for dram med Rune Tangen fra OOSN

Det blir en helg med mange spennende smaksinntrykk, nye metoder for å utnytte alt det spennende i naturen og nye vennskap.

Nytteveksttreffet 2017 avholdes fra 2.-5. juni på Follo Folkehøgskole på Vestby utenfor Oslo. Vi har leid hele skolen for å få lave priser og full tilgang til et praktisk kjøkken. Ulempen er at det ikke er egen dusj/wc til hvert rom, men felles dusj på gangen.

Påmelding og priser

For å få til mest mulig felleskap både under sankingen og tilbereding, åpner vi kun for å delta på hele arrangementet. Prisene dekker altså 3 overnattinger fra fredag 2. juni og mandag 5. juni og all mat fra fredag kvelds til mandag frokost.

Vi har to alternativer for påmelding, enten i dobbeltrom til kr 2500 eller i enkeltrom til kr 3500. 

Påmelding skjer på OOSNs nettside

Vi kommer etter hvert til å opprette flere informasjonskanaler for alle påmeldte. Her vil dere kunne gi beskjed om spesielle ønsker og behov (ankomst, avreise, allergier, etc.), hvordan dere kommer dere til Vestby med offentlig kommunikasjon eller egen bil. Vi kommer også til å lage en løsning der dere kan forhåndsmelde dere på de forskjellige aktivitetene.

Har du andre spørsmål? Da kan du spørre Hilde Heen Sommer ved å sende en mail til hilde@oosn.no eller ringe på mobil 901 40 981.

 

Tidligere Nytteveksttreff

2016 i Trondheim

2015 på Lindesnes

2014 i Bergen

2012 i Valdres