Tyttebær

Inger-Lise Østmoe

Sagnet forteller at da Vårherre hadde skapt alle andre vekster og trær ba Djevelen om å få skape en. Vårherre samtykket, og djevelen skapte tyttebæret. Den slue jævelen knyttet i hemmelighet en forbannelse til bærene slik at alle som spiste skulle tilhøre ham. Vårherre oppdaget dette og satte et lite kors i kronen på bæret. Forbannelsen var dermed brutt, og menneskene kunne spise trygt i all tid det vakre røde bæret...

Foto: Jahn Throndsen

Tyttebærskum til soppretter og kake
Tyttebær til middagsretter er vanlig i de tusen hjem. Å bruke en gammel tradisjonsdessert til soppkarbonader og annen stekt sopp er ikke vanlig, men verdt å prøve!

Oppskriften er sakset fra ”Matsprell i naturens verden”

Vispgrøt eller tyttebærskum
Våre naboer i øst har gamle tradisjoner for å lage vispgröt eller klappgröt, som man spiste som dessert med kremklatt på. Russedessert kaller vi det i Norge. I mitt kjøkken heter det tyttebærskum og er en gjenganger i alle husets ville og elleville spesialiteter!

4 dl tyttebær (tranebær, krekling og andre bær kan også brukes)
1 liter vann
1,5 dl sukker
1 dl semulegryn
1 ss potetmel

Knus bærene og kok dem i vannet 15 minutter. Sil saften, kok den opp på ny. Visp inn semulegryn litt av gangen. La  koke 20 minutter under stadig omrøring. Tilsett sukker. Gi nytt oppkok. Rør potetmel ut i kaldt vann og jevn grøten. Grøten, som nå er tykk og mørkerød, helles i vispebolle og vispes kraftig 10-15 minutter til grøten er omdannet til en til enorm porsjon med herlig rosa og luftig fromasj. Kan spises som den er til dessert, eller kan blandes med frukt og bær. Men altså: Tyttebærskummet smaker herlig foruten å være et vakkert tilbehør til stekt mat, spekemat, soppretter og mye annet!

Kombinasjonen av sjokolade og tyttebær er uimotståelig - prøv min nye

Tyttebærsjokoladebløtkake

1 pakke sjokoladekakemiks eller din vanlige sukkerbrødoppskrift tilsatt 2 ss kakao
3-4 dl tyttebærskum
2 dl revet kokesjokolade
2-3 dl rørte tyttebær eller tyttebærsyltetøy

Stek og avkjøl kakebunnen. Del den i tre. Fordel i denne rekkefølge rørte tyttebær, tyttebærskum og sjokoladedryss på bunnene. Bre eller sprøyt vispet krem rundt kanten, på toppen lager du et midtfelt med rikt sjokoladedryss kranset med små kremrosetter (klatter fra kremsprøyta), utenfor her lager du et belte av rørte tyttebær som også får en krans kremrosetter mot kanten av kaka.