Slåpe

SLÅPE – Prunus spinosa

Foto: Inger-Lise Østmoe

Noen kaller den tornefulle busken slåpetorn. Opphav til våre dyrkete plommer – varmekjær og glad i salten sjø – ugjestmild mot store vesener  (hundekveler er et av de utenlandske kallenavnene) – beskyttende overfor småfugl som finner skjul og hjem i det tette slåpetornekrattet. Slåpe blomstrer på bar kvist i mai, og det hvite blomsterfloret kan se ut som bølger av snø på avstand, vakkert, hvitt og mandelduftende.

Snerpende, sure og beske er de blåsvarte fruktene når de modnes i september.  Men de ser gode ut, matt gråblådogget på grunn av et vokslag, - man bare fristes til å smake! Oj, da! Tungen blir ru som sandpapir og setter seg fast i en like ru gane.  Man får assosiasjoner til hegg, som også er rik på garvesyre.  Det høye garvesyreinnholdet i barken gjorde at slåpetorn ble mye brukt i garverier. Barken brukes også til å farge ullgarn rødt.

I blant kan store frukter ha tydelig plommesmak og ubetydelig snerp, som på den spesielle busken jeg besøker årlig på en av Hvalerøyene – her er slåpene nesten spisbare!

På tross av snerpesur smak som nesten bringer tårene frem, har folk i mange land til alle tider sanket fruktene og laget safter, likører, viner, geleer og mye annet.  Te av blomster og blader har vært brukt i tradisjonsmedisin for sine sammentrekkende (astringerende) egenskaper.  Også overnaturlige krefter ble tillagt slåpebusken, den beskyttet mot trollkjerringer og onde hekser:  På Valborgsmesseaften 30. april var det tradisjon på kontinentet å henge opp slåpekvister på hus og uthus for å beskytte seg mot heksene.

Utbredelsen i Norge er sydlig. Kystlangs i Oslofjorden ned til Kristiansand er den lett å finne,  samt at den dukker opp i Rogaland og Sunnhordland.  På forblåste strandenger som knehøye kratt, eller som 2-4 meter høye busktrær på lunere, mer beskyttede steder. 

Innsamling
Ifør deg solide klær og støvler som tåler nærkontakt med tornekratt, samt hansker.  Slåpebuskene har vedtorner som kan bli flere centimeter lange og ubehagelig spisse. Bøkene sier man skal plukke slåpene etter at  frosten har kommet, men min erfaring er at fuglene har tatt det meste da.  Plukk slåpene fra medio september og legg dem i fryseren i stedet.

Klassisk likør eller snaps med smak av frukt og mandel – ”Sloe Gin”
Fyll en bredmunnet flaske eller krukke halvt opp med like deler slåper og farin, hell over gin eller 40 prosent sprit eller vodka til flasken er nesten full.  Korke tett og la stå et par måneder.  Rist krukken nå og da for å løse opp sukkeret og trekke saften bedre ut av fruktene. Etter to til tre måneder siler/filtrerer du likøren, som er blitt vakker mørkerosa og smaker nydelig.  Du kan også unnlate sukkeret helt, den rene slåpesnapsen er alldeles uforlignende!

Et tips: Hvis du gider, prikk hver slåpe med en knappenål, så slipper saften enda bedre ut.

Fabelaktig saft
1 kg slåper som har hatt en frostnatt eller vært innom fryseren  (prikkes gjerne med nål)
5 dl vann, kokende
5-6 dl farin
2-3 ml atamon (butikk) eller natriumbenzoat (apotek)

Legg rensede og skylte slåper i en kjele av rustri stål eller et plastkar, hell over kokende vann, sett på lokk og la stå 24 timer. Sil av saften, kok den opp og hell over slåpene igjen. La stå nye 24 timer. Gjenta prosessen en tredje gang. Sil saften, ha i sukkeret, kok opp under omrøring. Ta kjelen av varmen og skum godt. Rør inn konserveringsmiddelet i en skje saft og bland med resten av saften. Fylles på rene, varme flasker som korkes tett.