Rogn – Sorbus aucuparia

Av Inger-Lise Østmoe

Foto: Jahn Throndsen

Rogn vokser vilt over hele landet  til over skoggrensen.  Rogn er et pionertre og blant våre vanligste løvtrær. Kan bli 15-20 meter høyt, men blir ikke særlig gammelt, muligens opp til 80 år.  Unge blader om våren gjør en utmerket innsats i teblandinger med andre ville vekster.

Store blomsterskjermer med små hvite blomster lyser mot oss på forsommeren og varsler om røde, syrlige høstopplevelser.  Om blomstene er gode?  Tja.  De lukter litt emment, men gir en grei blomstereddik til salater og sauser. De vakre røde og orangerøde rognebærklasene derimot har en magisk tiltrekningskraft på fugl og folk, og generasjoner av husmødre før oss følte det som en forpliktelse å servere rognebærgelé til høstens vilt og vinterens saftige søndagssteker.

I eldre tid var rogn myteomspunnet, den var blant annet guden Tors spesielle tre. Treet kunne både beskytte mot lynnedslag og tiltrekke seg det.  At rikelig med rognebær om høsten gir en streng og snørik vinter er et tradisjonelt værtegn hos oss, men også den motsatte oppfatningen er vanlig. I norditalienske fjellbygder hang man klaser med bær på inngangsdørene som vern mot hekser.

Rognebæret er ikke et bær, men snarere et minieple eller minipære.  I Sør-Italias skoger plukker jeg digre rognfrukter (Sorbus domestica) som faktisk har eple- og pærefasong og utseende, - og smak!  Se bildet av undertegnedes kåpepynt!

Rognebærsaft

1 kg rognebær fra fryseren
2 l vann
600-750 g farin
4-5 dråper vaniljedråper (essens) eller en vaniljestang

Kok bærene 15 minutter med 2/3 av vannet. Hell massen over i et sileklede med bolle under og la stå natten over.  Hell over resten av vannet og vri ut mest mulig væske fra bærene. Hell saften, sukkeret og vaniljestangen i en kjele og kok i 30 minutter. Bruker du vaniljedråper har du dem i mot slutten av koketiden.  Ikke vær for raus med dråpene, det kan lett gi bitter smak. Du kan også tilsette saften av en sitron eller appelsin for å bryte noe av den bitre rognebærsmaken.

Rognebærsyltetøy

1 kg rognebær fra fryseren
400-500 g epler (gjerne ville,, sure epler)
500 g farin
4 dl vann
2 glass rødvin (eller 1-2 glass cognac, akevitt eller annet brennevin)
1 kanelstang, 1 vaniljestang

Kok lake av sukker og vann, ha i rognebærene og kok dem møre over middels varme. Øs opp bærene og la saften koke inn til tynn sirupsaktig konsistens sammen med kanel, vanilje og vin (sprit). Legg bærene tilbake i sirupen. Gi et oppkok og hell syltetøyet i varme, rene glass.

Foto: Jahn Throndsen

Rognebærbrød  med gulrot

5 dl rognebær fra fryseren
2-3 gulrøtter
5 dl vann (bruk kokevannet fra gulrøttene)
750 g miks av sammalt rug og hvete
50 g gjær
1 ts salt
1 ts  fennikel eller anis

Mal eller hakk rognebærene i kvern eller mikser. Skjær gulrøttene i biter og kok dem møre i vannet. Mos gulrøttene og ha dem i bærmassen sammen med kokevannet. Arbeid inn mel, gjær og krydder. Sett til heving på lunt sted en times tid.  Elte om, legg i smurt brødform(er), la heve 20-30 minutter. Stekes 50-60 minutter i 200 graders ovn, nederste rille.

Lettvint rognebærbrød 
Bruk en grov ferdig brødmikstype og bak brød etter oppskriften på posen, men bland inn 1-1,5 dl rognebærsyltetøy eller 1 dl rognebær fra fryseren rørt med litt sukker og 4-5 ss mørk sirup. Det blir et saftig brød som smaker herlig med geitost på under skogsturen.

Rognebærlikør

5-6 dl rognebær fra fryseren
1/1 flaske nøytral vodka eller 40 % sprit
500 g farin
2 dl vann

Fyll rognebærene på  flaske eller krukke og hell over spriten.  Korkes tett og settes kjølig i 14 dager. Kok lake av sukker og vann. Avkjøl og bland med brennevinet som er avsilt fra rognebærene. Som smaksvariasjon kan man koke laken sammen med litt sitronskall, 3 nellikspikre og en liten kanelstang.

Rognebærsaus
Knus ca 300 g rognebær (fra fryseren) med litt salt og 1 dl vann. Kok over middels varme 7-8 minutter, press deretter massen gjennom dørslag eller purer-apparat. Ha massen tilbake i kjelen sammen 125 g sukker og kok den forsiktig til du har en tykk saus som serveres til fugl og vilt

Rognebærgardin (en annen måte å tørke rognebær på)
Tre rognebær på sytråd med vanlig synål. Heng opp lengdene med rognebærperler i vinduet til du har en gardin, dvs en perleportiere.  La dem henge der til tørk. Når bærene er tørre kan de brukes som krydder i sauser, eller la dem fortsatt henge, gjerne til jul eller lenger, før du fjerner trådene og lar fuglene få de tørre bærene i julegave!

Foto: Inger-Lise Østmoe

Rognebær tredd på tråd til armbånd og halskjede er en overkommelig jobb for små barnehender. Gratis perler fra naturen, rett og slett.

 

Foto: Inger-Lise Østmoe

Foto: Inger-Lise Østmoe